Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

2010


Κάπως έτσι ήταν ο χώρος στον οποίο αποφάσισα να βάλω τις κότες.Κάποιοι προηγούμενοι ένοικοι τον είχαν επιλέξει και είχαν φτιάξει ένα μικρό ξύλινο κοτέτσι σε μια γωνιά,όμως ήταν «κουβαρδόπαιδα» και τα καβούρια στις τσέπες δεν τους άφησαν να προχωρήσουν σε αγορά πουλερικών.


Να λοιπόν και τα πρώτα κοτόπουλα.Οι 5 σχεδόν έτοιμες για αβγοπαραγωγή κότες και τα 10 κοτοπουλάκια,τα οποία σύντομα έγινα 9 μετά από ένα «ατύχημα» που είχε το ένα.....


Δείτε πώς έγιναν τα «αλάνια» σε τρεις (3) μήνες!!!



Τα πουλάκια μεγάλωσαν,οι κότες γεννούσαν σε καθημερινή βάση και συνέχεια το κοτέτσι αναβαθμιζόταν με ταϊστρες,ποτίστρες κλπ.Οι κότες όλη την ημέρα γυρνούσαν στο κτήμα (35στρέμματα),αλλά παραδόξως οι παλιές 5 γεννούσαν μέσα στο κοτέτσι.Παρακάτω βάζω μερικά σχετικά βιντεάκια που τράβηξα.





Το Σεπτέμβριο ξεκίνησαν να γεννούν και οι νεαρές κότες και μάλιστα με άγριες διαθέσεις όπως δείχνουν οι εικόνες.


Η αβγοπαραγωγή ήταν απόλυτα ικανοποιητική,αφού πιάσαμε ακόμα και αβγά ΤΡΙΚΟΡΚΑ που δεν είχα ξαναδεί εγώ προσωπικά.


Κάπου στον Οκτώβρη ξεκίνησα να προετοιμάζω την επόμενη γενιά.Ο φίλος μου Μιχάλης προθυμοποιήθηκε να μου βγάλει χωριάτικα κλωσσόπουλα από τη μηχανή του,αφού οι κότες του γύφτου δεν κλωσσάνε.

H 2 κοτο-γενιά ετοιμάζεται !!! Δυστυχώς επικράτησε προχειρότης με αποτέλεσμα να βγούν μόνο 7 πουλάκια από τα οποία έζησαν τα 5...

Όμως έχουν μπει αβγά στην κλωσσομηχανή και γύρω στις 10-11 περιμένω να ξεκινήσουνε να βγαίνουνε κίτρινα μπαλάκια με πόδια.

Φυσικά από οργάνωση σκίζω (όπως πάντα αν κάνω κάτι θέλω να γίνεται σωστά,άσχετα αν αύριο βαρεθώ και τα χαρίσω όλα) : 

- Ειδικό κλουβί για κοτοπουλάκια,με ταϊστρα & ποτίστρα,επειδή οι αρουραίοι και οι γάτες καραδοκούν.

-Ειδική λάμπα θερμομάνα και φυσικά καμπάνα για να κρεμιέται και να ζεσταίνει τα πουλάκια.







Σήμερα παρέλαβα την 1η φουρνιά από τη νέα αναπαραγωγή. Ντόπια κοτοπουλάκια,χωριάτικα σε καταπληκτικά χρώματα. Αύριο λογικά θα βγούνε πουλάκια και από τα δικά μου τα αβγά.

Η επόμενη κίνηση είναι να αγοράσω κλωσσομηχανή (κόστος 150-250 €) και να ξεκινήσω δική μου παραγωγή.

Δείτε πόσο μεγαλώσανε τα προηγούμενα 5 πουλάκια σε μόλις 24 ημέρες !!!! Σήμερα τα έβγαλα από το κλουβί και έβαλα τους νεοσσούς !




Τα μεγαλωμένα πουλάκια,όπως έγραψα είναι μόλις 24 ημερών,αφού γεννήθηκαν 14 Οκτωβρίου και φυσικά η ανάπτυξή τους είναι απίστευτη !!!

Το κλουβί είναι ειδικό,επειδή αν αφήσω κάτω τα πουλάκια θα γίνουνε μεζέδες για γάτες και αρουραίους.

Η λάμπα αυτή είναι για να τα ζεσταίνει,αν και με αυτό τον καιρό δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα,μόνο τη νύχτα.Δεν ξέρω πόσο καίει επειδή το ρεύμα εδώ είναι αγροτικό και δεν έχει ρολόϊ.

Πάντως αυτά δεν ξεχωρίζουν αν είναι μέρα ή νύχτα και τρώνε συνέχεια,με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται με ταχύτητα.

Στα οργανωμένα πτηνοτροφία,το βράδυ ανάβουν τα φώτα,ώστε να τρώνε συνέχεια τα πουλερικά κι έτσι στους 2-2,5 μήνες να είναι έτοιμα για κρεατοπαραγωγή.

Τέλος,όσο αφορά το χώρο,εκεί απλά μπαίνουν οι κότες για γεννήσουν,να φάνε και να κοιμηθούνε.Όλη την υπόλοιπη μέρα γυρνάνε έξω στο χωράφι. 





Δείτε πώς έγιναν σε 21 μέρες !!!



Και μια κότα επί.......το έργον



Μη ξεχνάμε και τα κοκκόρια μας.Χριστούγεννα πλησιάζουν και επειδή η γυναίκα μου δε θέλει να τα μαγειρέψει μάλλον θα τα χαρίσω...





Βέβαια το «καμάρι» του κοτετσιού είναι ο μέγας Kibros

Δεκέμβριος του 2010 

Οι κόκκορες σφάχτηκαν και άφησα μόνο τις κότες και τα πουλάκια.Παρακάτω βάζω ένα βίντεο με τους 4 κόκκορες.Ο μικρότερος ήταν 3,2kg ενώ ο άσπρος (kibros) σφάχτηκε τελευταίος και έπιασε τα 3,5kg


Στην επόμενη ανάρτηση θα συνοψίσω το 2011