Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ 2012

Μετά τις αποτυχημένες απόπειρες των δυο προηγούμενων χρόνων,αποφάσισα να μην ασχοληθώ ξανά με φυτέματα και καλλιέργειες.Η μοίρα μου όμως είχε εντελώς διαφορετική άποψη.....

Τον Ιούλιο μου έδωσαν μερικά φυτά από ντοματάκια cherry και επειδή δεν είχα χώρο αποφάσισα-αν και πάλι εκτός εποχής-να ξεκινήσω ένα μικρό μποστανάκι που θα έμενε και για το χειμώνα,που όπως δείχνει θα αργήσει να έρθει.




Αυτό ήταν!Μου μπήκε το μικρόβιο και άντε να μου το  βγάλεις.Κάτι η κρίση,κάτι η ανασφάλεια,κάτι η παροιμία που λέει «μάθε τέχνη κι άστηνε»,όλα αυτά μαζί με έκαναν να μπω στο τρυπάκι της καλλιέργειας.

Βασικά σε πρώτη φάση έχω κάνει Πατατοκατάσταση. Φύτεψα παντού:Στο χώμα,σε ζαρντινιέρα,σε τενεκέδες,σε πλαστικά δοχεία και σε λάστιχα.Περιμένω αποτελέσματα και παραγωγή γύρω στα Χριστούγεννα.









Από κοντά και η πιπερο-μελιντζανοκατάσταση σε τενεκέ αλλά και χώμα,παρά τις παρατηρήσεις γνωστών και φίλων πως ξεκίνησα αργά και τσάμπα παιδεύομαι.








Σε μια γωνιά έβαλα βλήτα και κρεμμύδια επίσης σε ένα δοχείο έβαλα μια σπάνια ράτσα φασόλι που μου έστειλαν από μια περιοχή της Κρήτης και λέγεται Αζογυροφάσουλο. Ο καιρός είναι πολύ ζεστός και έχω καλές πιθανότητες να βγάλω αρκετούς σπόρους για του χρόνου.Στο δίπλα δοχείο αριστερά από το φασόλι έβαλα σπόρο καρότα,ενώ δεξιά έχω κρεμμύδια και παραδίπλα λίγα σπόρια ραδίκια.







Σπορείο εξακολουθούσε να είναι μια μικρή τζαμαρία,που όμως την έβλεπε πολύ λίγες ώρες ο ήλιος.Απέναντι στο βάθος διακρίνεται το γκαράζ που έβαζα το αυτοκίνητο και το οποίο στο μέλλον θα γινόταν το κανονικό Φυτώριο-Σπορείο,που αναλυτικά θα δούμε στις επόμενες αναρτήσεις.

Προς το παρόν μπήκαν τα πρώτα σποράκια από μαρουλάκια κανονικά αλλά και σγουρά,κατόπιν της προτροπής του αδελφικού φίλου Γιώργου (kibros) από τη Θεσ/νικη.



Έκανα μια έρευνα αγοράς στα φυτώρια του νησιού και η πιο φθηνή ζαρντινιέρα που βρήκα κοστίζει 24€!!!

Μια παλέτα,μερικές ξυλόβιδες και 8 γωνίες ήταν τα υλικά που χρειάστηκα για να φτιάξω μια μόνος μου.Κόστος 2,30€.

Με μια παλέτα ακόμα έχω βγάλει τα 52€ που μου κόστισε η σπαθοσέγα.Βέβαια μην περιμένετε καμιά κατασκευή αξιώσεων,τη δουλειά που θέλω όμως την κάνει μια χαρά.


Στο μεταξύ τα σγουρά μαρούλια kibros σε καμιά βδομάδα θα μεταφυτευθούν,ενώ μοιράζω μαρούλια σε γνωστούς και φίλους και τελειωμό δεν έχουν.



ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012




















ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012



















Σήμερα μαζέψαμε τις πατάτες του Βαγγέλη


Όπως έγραψα και παραπάνω,φέτος έβαλα πατάτες για πρώτη φορά και πειραματίστηκα αρκετά. Φυσικά δεν απέφυγα τα λάθη,ωστόσο αν δεν κάνεις λάθος δε μαθαίνεις έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας που είχαν προβλέψει τα πάντα εκτός από το ότι θα κάνουν μαλάκες απογόνους (άσχετο αλλά δυστυχώς αληθινό).

Πρώτα και καλύτερα έβαλα 3 βολβούς στην άσπρη ζαρντινιέρα,που την είχα γεμίσει με αφράτο χώμα ανακατεμένο με χωνεμένη κατσικίσια κοπριά.Τη φύτευση την έκανε ο Βαγγέλης μου στις 05-09-2012.Ένα μήνα μετά τα φυτά έγιναν όπως φαίνονται στις 2 πρώτες φωτογραφίες.Μετά τα χτύπησαν νοτιάδες και βοριάδες για να φτάσουμε στην φωτογραφία.





Σήμερα λοιπόν μαζέψαμε τις πατάτες και τις ζυγίσαμε. Αποτέλεσμα περίπου 3,5 κιλά.Για χειμώνα και 3 βολβούς πολύ ικανοποιητικός απολογισμός.




Τα λάθη μου: 

- Δεν αξίζει ο κόπος να μπουν πατάτες σε τενεκέδες ή γλάστρες.Η παραγωγή είναι μικρή.Καλύτερα να μπουν σε ζαρντινιέρες ή σάκους,όπως θα δούμε μαζί στις επόμενες αναρτήσεις.

- Μη έχοντας εμπειρία πέρα από τα μαρουλάκια, αρκέστηκα σε μικρές ποσότητες φύτευσης σε κρεμμύδια και άλλα φθινοπωρινά λαχανικά,με αποτέλεσμα να χαθεί μια πολύ χρήσιμη και παραγωγική εποχή.

- Έβαλα σε σπορείο διάφορα χορταρικά όπως βλήτα, ραδίκια, αντίδια κλπ τα οποία ήταν πρώτον εκτός εποχής και δεύτερον δεν αξίζει να μπαίνουν σε σπορεία.Αντίθετα δεν ασχολήθηκα καθόλου με λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια, γεγονός που δεν θα επαναληφθεί την επόμενη χρονιά, υγεία να έχουμε όλοι.

Κάπου εδώ κλείνουμε το 2012 και πάμε δυνατά στο 2013 όπου περνάω σε άλλο επίπεδο.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Προσφορά-Ζήτηση-Ανταλλαγή Παραδοσιακών Σπόρων

Νομίζω πως είναι καιρός να μάθουμε τι ακριβώς τρώμε,ειδικά μετά τις συνεχόμενες αποκαλύψεις για κεφτεδάκια από κρέας αλόγου,αλλαντικά από κρέας γαϊδάρου και ένα σωρό άλλα κουλά.

Ανάλογη παρέμβαση έχει γίνει και στους σπόρους-σιγά μη τους ξέφευγε-με επεμβάσεις στο DNA των ποικιλιών,οι οποίες τα καθιστούν εντελώς διαφορετικά από την ίδια τους τη φύση.

Θέλοντας λοιπόν κι εγώ να ξεκινήσω να τρώω παραδοσιακά λαχανικά και όχι αγνώστου ταυτότητας σπορόφυτα-υβρίδια ξεκίνησα τη διαδικασία ανταλλαγών στο διαδίκτυο,με άτομα που είχαν ίδια με μένα ενδιαφέροντα και τα οποία αποδείχτηκαν πάρα πολλά.

Για το λόγο αυτό μάζεψα σπόρια από άγριο ντοματάκι τύπου τσέρι.


Στη συνέχεια βρήκα σπόρους από ντόπιο Κώτικο καρπούζι που είχε μια γιαγιά και με αυτά τα δυο ξεκίνησα τις ανταλλαγές μου και σήμερα έχω φτάσει να έχω πολύ περισσότερους σπόρους από όσους χρειάζομαι για τον εαυτό μου.



Όπως πάντα υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις,όπως π.χ κάποιοι (ες) μπαταξήδες που έλαβαν σπόρους δικούς μου χωρίς να στείλουν τίποτα,ωστόσο τέτοια περιστατικά είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα.

Το ξεκίνημά μου στις ανταλλαγές έγινε μέσω ενός φίλου του Γιάννη από την παρακάτω σελίδα


Από την οποία αντιγράφω κάποια πολύ σωστά πράγματα,αναφορικά με τις ανταλλαγές.

Όσοι διαθέτετε παραδοσιακούς σπόρους γράψτε σε σχόλιο τι σπόρους διαθέτετε και τι σπόρους αναζητάτε όσο πιο αναλυτικά μπορείτε, αν γνωρίζετε το όνομα της ποικιλίας γράψτε το. Μπορείτε να γράψετε δημόσια το email σας μέσα στο σχόλιο σας αν το επιθυμείτε, για να γίνεται ευκολότερα η ανταλλαγή μεταξύ σας χωρίς να χρειάζεται κάτι άλλο από εμάς.
Όσοι δε διαθέτετε καθόλου παραδοσιακούς σπόρους και θέλετε να αποκτήσετε μερικούς σπόρους από τους διατηρητές σπόρων θα πρέπει να φροντίσετε να καλύψετε τα έξοδα αποστολής τους. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στέλνοντας έναν άδειο φάκελο και γραμματόσημα στο διατηρητή ή καταθέτοντας του 1 ευρώ στο λογαριασμό Paypal του αν διαθέτει. Κατανοούμε όλοι ότι το 1 ευρώ των εξόδων για να σου στείλει κάποιος διατηρητής σπόρους δωρεάν δεν είναι σοβαρό ποσό αλλά αν για παράδειγμα του ζητήσουν 10 άτομα σπόρους γίνεται αυτόματα 10 ευρώ και δε συμφέρει το διατηρητή κάτι τέτοιο.

Στο παρακάτω λινκ θα βρειτε μια λίστα με τους σπόρους που μου περισσεύουν και σκοπεύω να μοιράσω σε όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν κάποιο λαχανικό,στον κήπο,την αυλή ή το μπαλκόνι τους.

http://paradosiakoisporoi.blogspot.gr/

Επίσης μπορείτε να βρείτε παραδοσιακούς σπόρους στις παρακάτω ομάδες στο Facebook

https://www.facebook.com/groups/523888861057526/

https://www.facebook.com/groups/mikrifarma/

https://www.facebook.com/groups/145060182361697/?hc_location=stream







ΧΡΗΣΙΜΑ ΛΙΝΚΣ

ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Μεγάλη βοήθεια σχετικά με τις καλλιέργειες βρήκα στα παρακάτω λινκς:

http://www.kalliergo.gr/ (διαθέτει φόρουμ με πολύ αξιόλογα μέλη)

http://www.ftiaxno.gr/ (πολύ χρήσιμη σελίδα,φτιαγμένη με πολύ μεράκι)

http://www.sheblogs.eu/ (εξαιρετικά χρήσιμο σε πολλά θέματα)

http://www.peliti.gr/ (αξιόλογη προσπάθεια διατήρησης παραδοσιακών σπόρων)

http://www.megatv.com/oikipouroi/default.asp?catid=20489 (βίντεο με τους τηλεκηπουρούς)

http://diytv.gr/fyta/fita-video.html (Χρήσιμα βιντεάκια από γεωπόνο)

ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΚΟΤΕΣ


Διάφορες Σελίδες στις οποίες βρήκα χρήσιμα πράγματα σχετικά με τις κότες & το κοτέτσι.

http://kostasandreopoulos.blogspot.gr/p/blog-page_26.html

http://www.ftiaxno.gr/2011/12/blog-post_19.html

Αν έχετε να προτείνετε κάποια ακόμα μπορείτε να το κάνετε στα σχόλια

ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ FACEBOOK

https://www.facebook.com/groups/523888861057526/

https://www.facebook.com/groups/mikrifarma/

https://www.facebook.com/groups/freeeggs/

https://www.facebook.com/groups/crazy.farm/

https://www.facebook.com/groups/560239337388671/
Η λίστες θα ανανεώνονται συνεχώς

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ


2011

O φόβος φυλάει τα έρμα,λέει η παροιμία,έτσι κι εγώ την επόμενη χρονιά αποφάσισα να κινηθώ πιο οργανωμένα ξεκινώντας ένα υποτυπώδες σπορείο και φυτεύοντας σε ελεγχόμενο χώρο,μέσα σε πλαστικά δοχεία.Βέβαια από τεχνογνωσία όσο αφορά την ποιότητα του χώματος,τη λίπανση, το κλάδεμα και την πρόληψη των ασθενειών ΜΗΔΕΝ εις το πηλίκον.Πάντως κάτι ψιλά φάγαμε τη χρονιά εκείνη.








2012

Συνεχίζεται στην επόμενη ανάρτηση.....

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ερασιτέχνης Καλλιεργητής

Όσο σχέση έχει η Τζούλια με το Άγιον Όρος,άλλο τόσο είχα κι εγώ σχέση με τη γη και τις καλλιέργειες.Ο αόριστος του ρήματος «έχω» δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία και αυτό θα γίνει αντιληπτό στην εξέλιξη των αναρτήσεων.

2010

Πέρασαν πέντε (5) χρόνια,ναι σωστά διαβάσατε ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ζωής στην εξοχή και εγώ συνέχιζα πεισματικά να έχω τις συνήθειες του αστού,αρνούμενος να ασχοληθώ με τη γη και την καλλιέργεια.Και μόνο η σκέψη ότι θα έπρεπε να σκάβω,να φυτεύω και να ποτίζω μου έφερνε ανατριχίλα.


Έπρεπε να περάσουν ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ (το γράφω και το ξαναγράφω)για να ξεκινήσω δειλά δειλά να ασχολούμαι με τις καλλιέργειες και σιγά σιγά να ανακαλύψω τη μαγεία της σποράς,της μεταφύτευσης και της συγκομιδής.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010 όταν και αποφάσισα να βάλω μερικά λαχανικά,όντας εντελώς άσχετος με τις εποχές.


To ξεκίνημα έγινε σε ένα πολύ μικρό χώρο,τον οποίο καθάρισα από τα αγριόχορτα και εντελώς εκτός εποχής έσπειρα καρπούζια και κολοκύθια.


Τελικά αν και εντελώς εκτός εποχής είχα κάποια αποτελέσματα.














Από όλα τα παραπάνω,τα μόνα που κατάφερα να φέρω προς κατανάλωση ήταν 2 καρπούζια (πεντάγλυκα πάντως) και λίγα κολοκυθάκια.





Δυστυχώς όπως έγραψα παραπάνω,η φύτευση έγινε χωρίς τον παραμικρό προγραμματισμό και τα περισσότερα λαχανικά έγιναν βορά των αγριοκούνελων,γεγονός που μου έκοψε τον ενθουσιασμό. 

Είναι πολύ σπαστικό να βλέπεις καθημερινά τα καρπουζάκια να μεγαλώνουν και να πηγαίνεις ένα πρωί και να βρίσκεις τις καρπουζιές φαγωμένες.Κάπως έτσι κύλησε η πρώτη χρονιά.

2011

Συνεχίζεται στην επόμενη ανάρτηση.....




2011 - 2012

Αυτό είναι το νέο μου κοτέτσι.Σκέτη μεζονέτα με όλα τα κομφόρ.Όλα;Χμ στις φωλιές υστερεί αλλά όχι για πολύ.Σύντομα θα τους φτιάξω πολυτελή καταλύματα (xε xε).




«Δράστης» της κατασκευής ο φίλος Βασίλης που με εξέπληξε με τις κατασκευαστικές του ικανότητες και δυνατότητες.Το κοτέτσι φτιάχτηκε από ανακυκλώσιμα υλικά και το μόνο που πλήρωσα ήταν το κόντρα πλακέ θαλάσσης για την οροφή (75€ όχι και λίγα).

Ορίστε και το νέο ρόστερ μαζί με το προπονητικό κέντρο σε φωτογραφίες






Η αβγοπαραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά,ενώ από το Πάσχα και μετά πρέπει να βρω πελάτες να πουλάω.Εδώ ο σημερινός απολογισμός και μέχρι το απόγευμα μπορεί να προκύψουν κι άλλα...



Επίσης αλήθεια είναι πως τα χωριάτικα κοτόπουλα δεν μπορούν να συναγωνιστούν σε κρέας τα Μεγαρίτικα.




Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε ο «Γολιάθ» που πιθανόν κρατούσε από τον «Κibro» μια και κάποια από τα αβγά που μπήκαν στην κλωσομηχανή ήταν δικά μου.


Το άσχημο για την ώρα είναι πως η σύζυγος απεχθάνεται τα αλανιάρικα πουλερικά,με αποτέλεσμα να υπάρξουν δυο ανεπιτυχείς προσπάθειες μαγειρέματος,προς όφελος των γάτων μας που τα τίμησαν δεόντως.Σιγά μη τα άφηναν....

Περίπου μέσα Ιουλίου η μαύρη μου κλώσα έβγαλε 12 πουλάκια από αβγά δικά της αλλά και κάποια άλλα που πρόσθεσα έγώ. Στη συνέχεια έκανα ένα ταξίδι Θεσ/νικη,πέρασα από Πάρο και όταν γύρισα βρήκα μερικά ακόμα πουλάκια,από μια άλλη κλώσα αλανιάρα.Στα παρακάτω βιντεάκια δείχνω τα πρώτα πουλάκια,που είναι ήδη 30 ημερών,αλλά και τα επόμενα.




Με σημαντική αβγοπαραγωγή και την ανατροφή των νεοσσών κύλησε το υπόλοιπο της χρονιάς αυτής.Εκεί ήταν που κατάλαβα πως είχα περάσει στην αντίπερα όχθη που ήταν ο υπερπληθυσμός.....

2012

Το πλεονέκτημα που έχουν οι χωριάτικες κότες είναι το γεγονός ότι κλωσάν. Κότες και κοκόρια σφάχτηκαν άπαντα και άφησα μόνο την παρακάτω εικονιζόμενη κλώσα με τα 12 (από 14) πουλάκια που επέζησαν.Μαζί της άφησα ακόμα δυο κλώσες και 2 πιο μεγάλα πουλάκια (γεννημένα το Μάρτη),ένα κοκοράκι και μια κοτούλα.Εξακολουθώ πάντως να μην είμαι ικανοποιημένος από τις διαστάσεις τους και σκέφτομαι στο τέλος του χρόνου να τα σφάξω όλα και να κάνω restart.




Για την ιστορία να αναφέρω πως τα σφαγιασθέντα πουλερικά εδόθησαν άπαντα σε φίλο χασάπη και έγιναν ανταλλαγή με διάφορα κρεατικά ίσης χρηματικής αξίας,με δεδομένη,όπως πολλάκις ανέφερα την αρνητικότητα της συζύγου να τα μαγειρέψει,κάτι που όμως θα διορθωθεί στη συνέχεια.



Συνολικά έχω 17 πουλερικά,με δυσαναλογία όμως στο φύλλο 11 κοκόρια και μόλις 6 κότες!!! Σερνικοβότανο είχε φαίνεται η κλώσα. Μετά τις γιορτές θα γραφτεί ο Επίλογος στο κοτέτσι αυτό.




Σε πρώτη φάση δόθηκαν 8 κοκόρια σε ένα χασάπη,μια και ο φίλος είχε κλείσει το μαγαζί του.

Ο νέος χασάπης,αν και πήγα συστημένος,δεν με ικανοποίησε με την ανταλλαγή που μου έκανε.

Εκεί ακριβώς η σύζυγος ήταν που αποφάσισε να προβεί στη λεπτομερή εκμάθηση του μαγειρέματος των αλανιάρικων πουλερικών και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-α !!!

Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με τη γεύση του κοκκινιστού κόκορα και της σούπας οπότε αποφασίσαμε να σφάξουμε τα υπόλοιπα πουλερικά και να τα βάλουμε στον καταψύκτη για πάρτη μας.

Πολύ καλύτερα από το να μας τα παίρνει μπιρ μπαρά ο κάθε χασάπης.

Λεπτομέρεια : Η σύζυγος μπορεί να τα μαγειρεύει θεσπέσια,εξακολουθεί όμως να μην τα τρώει η ίδια.Τι να γίνει; Κανείς δεν είναι τέλειος.

ΥΓ. Γράφω στην αρχή της ανάρτησης πως το κοτέτσι πάσχει από φωλιές.Όχι πλέον αφού λίγο πριν εξολοθρευτούν οι κότες αγόρασα ειδική φωλιά που «κλέβει» το αβγό και έτσι δεν υπάρχουν απώλειες από καρακάξες,φίδια,ακόμα και τις ίδιες τις κότες.

φωτογραφία αργότερα