Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΤΟ ΣΠΟΡΕΙΟ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Με άλλες προοπτικές μπήκε το Σωτήριον Έτος 2013,όσο αφορά τη νέα μου ιδιότητα,δηλαδή αυτή του αγρότη κι αυτό οφείλεται στο Φυτώριο-Σπορείο,το οποίο φτιάξαμε με το φίλο και γείτονα Γρηγόρη.

Για να ακριβολογήσω ο Γρηγόρης έφτιαχνε και εγώ απλά εκτελούσα χρέη τζόβενου (βοηθού) όσο αφορά την κατασκευή,γιατί αναφορικά με τις σπορές έχω τον πρώτο λόγο.Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τη νέα κατασκευή με δικής μου επιλογής μουσική υπόκρουση (που αν σας εκνευρίζει απλά κλείνετε τον ήχο).


Ούτως ή άλλος αδιάφορος μήνας ο Ιανουάριος για καλλιέργειες,έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασχοληθώ αποκλειστικά με την κατασκευή του Σπορείου,η οποία έγινε με αναλώσιμα υλικά και ελπίζω να αντεπεξέλθει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες της περιοχής.

Όλες οι κότες (και τα κοκόρια) εννέα (9) τον αριθμό σφαγιάσθηκαν και αποθηκεύτηκαν στον καταψύκτη.Το κοτέτσι θα καθαριστεί,θα ασβεστωθεί και κάποια στιγμή την Άνοιξη-αν και όταν αποφασίσει ο καιρός να φτιάξει-θα φιλοξενήσει τη νέα γενιά πουλερικών,αυτή τη φορά μεγάλου μεγέθους.Για την ώρα αβγά με προμηθεύουν φίλοι από το χωριό,ενώ σχεδόν σε καθημερινή βάση όλα τα αποφάγια πηγαίνουν στις κότες τους.

Αρχές του Φλεβάρη και είμαι όπως δείχνει το βίντεο (συστήνεται σε full screen)


Περί τα τέλη του Γενάρη ήρθαν και τα πρώτα «καλούδια» του φυτώριου,που ήταν μαρουλάκια και παντζάρια.Αν και τα τελευταία δεν έγιναν στο μέγεθος που περίμενα,αυτό δεν με εμπόδισε να τα γευθώ σε μια υπέροχη σαλάτα.Και να φανταστεί κανείς ότι μέχρι σήμερα παντζάρια δεν έτρωγα με τίποτα.Αν όμως έχουν βγει από τα χέρια σου,έχουν άλλη γεύση.....


Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η κατάσταση του σπορείου στο τέλος του Φλεβάρη.Στο παιχνίδι μπήκαν πρόχειρες ζαρντινιέρες που φιλοξενούν διάφορα χορτοειδή όπως ραδίκια,σπανάκι κλπ ενώ κάποια αναλώσιμα λαχανικά μπήκαν σε τελάρα όπως ρόκα,καρότα κλπ.


ΜΑΡΤΗΣ 2013

Το Μάρτη μπήκαν ακόμη περισσότεροι σπόροι,από ακόμη περισσότερες ποικιλίες,οι οποίοι (σπόροι) προέρχονται από ανταλλαγές που κάνω με άλλους ερασιτέχνες καλλιεργητές.Κοινός σκοπός η διάσωση των παραδοσιακών σπόρων και η αντίσταση στις πολυεθνικές και τα άγευστα υβρίδια με τα οποία έχουν κατακλύσει τις αγορές.

Ειδικό βάρος έριξα στις πατάτες,αφού πρόκειται για βασικό είδος διατροφής,της ομολογουμένως δύσκολης οικογένειάς μου με μπροστάρη φυσικά το Βαγγέλη,που δεν ακουμπάει σχεδόν τίποτα από λαχανικά.Εξαιρείται ο αγαπημένος του αρακάς και ακόμα δεν έχω καταλάβει πώς γίνεται να τον προτιμάει από τα φασολάκια,τη ντομάτα,το μαρούλι. κλπ.

Παράλληλα με τις σπορές έγιναν και οι πρώτες συγκομιδές,κυρίως σε χορταρικά,όπως ραδίκι και σπανάκι,που είναι και τα αγαπημένα μου και τα οποία αναλώθηκαν βραστά,αλλά και σε καταπληκτικά σκαλτσούνια ή χορτόπιτες από την κυρία Ρούλα που είναι άπαιχτη μαγείρισσα (για να μη την αδικήσω).

Το παρακάτω βίντεο δείχνει πώς έχει η κατάσταση μέσα αλλά και έξω από το Σπορείο.

ΣΗΜ : Κάποια άλλη στιγμή θα προσθέσω επεξηγηματικούς υπότιτλους


ΑΠΡΙΛΗΣ 2013

Τελευταία μαζεμένη ανάρτηση με βίντεο πριν την συχνότερη (ελπίζω) ενημέρωση.Χαρακτηριστικό στοιχείο ένας απίστευτα άστατος καιρός,όπου τη μια μέρα έχει 25οC και την επόμενη 9 μποφόρ!!!
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις πολλές συννεφιές και βροχές,έχουν ως αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει σημαντικά τόσο η ανάπτυξη κάποιων φυτών όπως πιπεριά & μελιτζάνα,όσο και η φύτευση στο χωράφι των ήδη έτοιμων φυτών.
Αυτό βέβαια δεν με εμπόδισε από το να έχω δώσει πάρα πολλά έτοιμα φυτά σε φίλους και γνωστούς,κυρίως ντομάτες,αλλά και αγγουριές,κολοκυθιές κλπ.Θεωρώ με μια λέξη ΚΛΟΠΗ τα 0,40-0,45€ που χρεώνουν την πώληση των υβριδίων τα διάφορα φυτώρια.

Μακάρι να μπορούσα να έβγαζα χιλιάδες φυτά και να τα μοίραζα στον κόσμο.....

Δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω ότι ο μήνας ξεκίνησε με μια καταπληκτική μερίδα από κουκιά γιαχνί,φυσικά δικής μου συγκομιδής,παρά το ότι επίσης δεν ήμουν πολύ φίλος με τα κουκιά,έως και την σήμερον.Αυτός είναι και ο λόγος που φύτεψα πολύ λίγα κουκιά,συγκεκριμένα τρία φυτά στο χώμα και ένα σε γλάστρα,ενώ χάρισα πάνω από 20 φυτά σε γνωστούς και φίλους.Φυσικά επιφυλάσσομαι για το χειμώνα να κάνω μια αξιόλογη παραγωγή,που όχι μόνο θα με καλύψει,αλλά θα μπει ικανή ποσότητα και στον καταψύκτη!


Κλείνω τον αποψινό κύκλο των αναρτήσεων με τη δέσμευση πως κάποια στιγμή θα φροντίσω να επεξεργαστώ τα βιντεάκια,που σήμερα ανέβασα κάπως πρόχειρα και στα οποία υπάρχουν κάποιες περιττές φωτογραφίες.Επίσης θα προσθέσω κάποιες επιπλέον πληροφορίες,ώστε να είναι πιο κατανοητά τα φυτά που παρουσιάζονται.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου