Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Προσφορά-Ζήτηση-Ανταλλαγή Παραδοσιακών Σπόρων

Νομίζω πως είναι καιρός να μάθουμε τι ακριβώς τρώμε,ειδικά μετά τις συνεχόμενες αποκαλύψεις για κεφτεδάκια από κρέας αλόγου,αλλαντικά από κρέας γαϊδάρου και ένα σωρό άλλα κουλά.

Ανάλογη παρέμβαση έχει γίνει και στους σπόρους-σιγά μη τους ξέφευγε-με επεμβάσεις στο DNA των ποικιλιών,οι οποίες τα καθιστούν εντελώς διαφορετικά από την ίδια τους τη φύση.

Θέλοντας λοιπόν κι εγώ να ξεκινήσω να τρώω παραδοσιακά λαχανικά και όχι αγνώστου ταυτότητας σπορόφυτα-υβρίδια ξεκίνησα τη διαδικασία ανταλλαγών στο διαδίκτυο,με άτομα που είχαν ίδια με μένα ενδιαφέροντα και τα οποία αποδείχτηκαν πάρα πολλά.

Για το λόγο αυτό μάζεψα σπόρια από άγριο ντοματάκι τύπου τσέρι.


Στη συνέχεια βρήκα σπόρους από ντόπιο Κώτικο καρπούζι που είχε μια γιαγιά και με αυτά τα δυο ξεκίνησα τις ανταλλαγές μου και σήμερα έχω φτάσει να έχω πολύ περισσότερους σπόρους από όσους χρειάζομαι για τον εαυτό μου.



Όπως πάντα υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις,όπως π.χ κάποιοι (ες) μπαταξήδες που έλαβαν σπόρους δικούς μου χωρίς να στείλουν τίποτα,ωστόσο τέτοια περιστατικά είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα.

Το ξεκίνημά μου στις ανταλλαγές έγινε μέσω ενός φίλου του Γιάννη από την παρακάτω σελίδα


Από την οποία αντιγράφω κάποια πολύ σωστά πράγματα,αναφορικά με τις ανταλλαγές.

Όσοι διαθέτετε παραδοσιακούς σπόρους γράψτε σε σχόλιο τι σπόρους διαθέτετε και τι σπόρους αναζητάτε όσο πιο αναλυτικά μπορείτε, αν γνωρίζετε το όνομα της ποικιλίας γράψτε το. Μπορείτε να γράψετε δημόσια το email σας μέσα στο σχόλιο σας αν το επιθυμείτε, για να γίνεται ευκολότερα η ανταλλαγή μεταξύ σας χωρίς να χρειάζεται κάτι άλλο από εμάς.
Όσοι δε διαθέτετε καθόλου παραδοσιακούς σπόρους και θέλετε να αποκτήσετε μερικούς σπόρους από τους διατηρητές σπόρων θα πρέπει να φροντίσετε να καλύψετε τα έξοδα αποστολής τους. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στέλνοντας έναν άδειο φάκελο και γραμματόσημα στο διατηρητή ή καταθέτοντας του 1 ευρώ στο λογαριασμό Paypal του αν διαθέτει. Κατανοούμε όλοι ότι το 1 ευρώ των εξόδων για να σου στείλει κάποιος διατηρητής σπόρους δωρεάν δεν είναι σοβαρό ποσό αλλά αν για παράδειγμα του ζητήσουν 10 άτομα σπόρους γίνεται αυτόματα 10 ευρώ και δε συμφέρει το διατηρητή κάτι τέτοιο.

Στο παρακάτω λινκ θα βρειτε μια λίστα με τους σπόρους που μου περισσεύουν και σκοπεύω να μοιράσω σε όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν κάποιο λαχανικό,στον κήπο,την αυλή ή το μπαλκόνι τους.

http://paradosiakoisporoi.blogspot.gr/

Επίσης μπορείτε να βρείτε παραδοσιακούς σπόρους στις παρακάτω ομάδες στο Facebook

https://www.facebook.com/groups/523888861057526/

https://www.facebook.com/groups/mikrifarma/

https://www.facebook.com/groups/145060182361697/?hc_location=stream







5 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΝΟ!ΜΕ ΛΕΝΕ ΒΑΣΩ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΜΠΗΚΑ ΚΑΤΑΤΥΧΗ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΨΑΧΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ 'ΓΩ ΑΡΧΙΣΑ ΦΕΤΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΥ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ SHEBLOGS ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΛΙΓΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΕΓΩ ΒΕΒΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΣΠΟΡ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΕΧΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΚΕΣΑΔΑΚΙ ΣΑΝ ΣΠΟΡΟΥΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΥΤΕΨΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΜΑΡΑΖΩΝΟΥΝ ΟΧΙ ΟΛΑ ΑΛΛΑ...ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΗΝ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΩ ΚΑΤΩ ΟΜΩΣ ΞΑΝΑΕΒΑΛΑ ΣΕ ΚΕΣΕΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΣΕ ΚΟΥΡΑΣΑ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΠΟΡΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΤΟ ΕΜΑΙΛ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ statusquo.vale@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΜΕ ΛΕΝΕ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ. ΕΧΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΠΟΡΟ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ; ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ. ΤΟ EMAIL ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ busis1500@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρεται!
    Λέγομαι Αλέξανδρος και ενδιαφέρομαι για παραδοσιακούς σπόρους,
    το email μου είναι : palt_1@otenet.gr
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρεται!Λέγομαι δημητρηςκαι ενδιαφέρομαι για παραδοσιακούς σπόρους,
    το email μου είναι : dim_aris79@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή