Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Παραγωγή τροφής από φυτρωμένο σπόρο (Fodder)

Παρακολουθώντας συζητήσεις στο νετ και κυρίως στο Facebook έπεσα πάνω σε μια συζήτηση που είχε σαν θέμα την κατασκευή fodder,δηλαδή φυτρωμένου σπόρου,με σκοπό τον εμπλουτισμό της διατροφής των οικόσιτων ζώων και πτηνών,με μειωμένο κόστος σε κλίμακα 1/4 ίσως και παραπάνω.

https://www.facebook.com/groups/Greece.welfare/permalink/513004855444288/

Συνοπτικά να αναφέρω πως πρόκειται για μια πολύ παλιά μέθοδο που στηρίζεται στην παραγωγή φυτού χωρίς χώμα.Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να έχουμε έτοιμη τροφή για τα ζώα μας, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα :


  • Κάνουμε απολύμανση των σπόρων σε νερό που περιέχει σαπούνι πιάτων ή χλωρίνη, αφήνοντας τους περίπου για ένα δίωρο.
  • Στη συνέχεια μουλιάζουμε τους σπόρους για ένα βράδυ,προκειμένου να φουσκώσουν.
  • Τοποθετούμε τους φουσκωμένους σπόρους σε ρηχά τελάρα,με τρύπες για να φεύγουν τα νερά. Εγώ τώρα στην αρχή χρησιμοποιώ αλουμινένιους δίσκους μιας χρήσεως για φαγητό.
  • Πότισμα 3 φορές την ημέρα για 7 ημέρες.Καλό θα είναι να μη λιμνάζει το νερό στο δοχείο.
  • Λογικά την 7η μέρα το προϊόν είναι έτοιμο να καταναλωθεί από τα ζώα μας.
  • Κάνουμε 7 δοχεία προκειμένου από ένα σημείο και μετά να έχουμε καθημερινή τροφή για τα ζώα μας.Τελειώνοντας δηλαδή το ένα να βάζουμε νέους σπόρους που έχουν περάσει από τις αρχικές διαδικασίες.
  • Το χρονικό όριο των 7 ημερών,είναι όσες μπορεί να αναπτυχθεί ο σπόρος από μόνος του.Μετά χρειάζεται λίπανση.
  • Με βάση όσα λένε κάποιοι πιο έμπειροι,καλό θα είναι στα κουνέλια να δίνεται η τροφή εντελώς στεγνή.Τα κοτόπουλα δεν έχουν ανάγκη.Για αιγοπρόβατα θα μάθω και θα επανέλθω.
Βασικά χρησιμοποίησα σιτάρι,σε 2ο χρόνο έβαλα καλαμπόκι και σε 3ο χρόνο κριθάρι σπορικό. Κάπου διάβασα ότι ενδείκνυται και φύτρα από ηλίανθο,όπως επίσης και η προσθήκη άλατος μια φορά την εβδομάδα.Φύτρα ηλίανθου θα δοκιμάσω αφού έκανα μπόλικους ηλιόσπορους φέτος.

Για την ώρα είμαι στο στάδιο της παρασκευής και θα ενημερώσω την ανάρτηση με το τελικό αποτέλεσμα και την υποδοχή της τροφής από τα νεαρά κοτοπουλάκια μου.Παρακάτω μπορείτε να δείτε σταδιακά την εντελώς ερασιτεχνική μου προσπάθεια και παρακαλώ να δείξετε κατανόηση.






Αν κάποιος περαστικός αναγνώστης με σχετική εμπειρία επί του θέματος έχει κάτι να προσθέσει θα χαρώ ιδιαίτερα αν μπει στον κόπο να γράψει κάποιο σχόλιο.

ΣΗΜ : Ο ηλιόσπορος απορρίπτεται επειδή αργεί πολύ να φυτρώσει και δεν έχει καμιά σχέση με το σιτάρι και το κριθάρι που σε 7- 8 μέρες είναι έτοιμα για κατανάλωση.

update 02-11-2013

Ξεκίνησε ήδη ο κύκλος διατροφής.Θα ακολουθήσει βίντεο με την αντίδραση των πελατών (δηλαδή των πουλερικών) χε χε




update 12-11-2013

Έτοιμο το σχετικό βιντεάκι,ενώ ήδη αυξάνω τις ποσότητες. Πραγματικά έχω ξεχάσει πότε αγόρασα τροφή,απίστευτη οικονομία.





5 σχόλια:

  1. γεια σου φιλε.
    Διαβαζω την αναρτηση σου και θυμαμαι τα δικα μου πειραματα πριν μερικα χρονια. Να σαι καλα.
    Ειχα δημοσιευσει και γω τη "villacotetsi-blog" (που την κατεβασα πριν 3 χρονια) ξεκινωντας με την κατασκευη του κοτετσιου παντελως ασχετος (εντελως ασχετος) απο οτιδηποτε ειχε χωμα και ζωα σκαψιμο και βρωμιες ζωων ζητωντας εμμεσα καμμια βοηθεια που φυσικα δεν πηρα ποτε. Να κοιταω το γαιοσκωληκα σαν εξωγηινο τερας τοτε μεχρι που εφτασα να τα μαζευω και να ταϊζω τις κοτες με το χερι.... Ναναι καλα το "ftiaxno monos moy" του θοδωρου που πηρα μερικες κρισιμες χρησιμες γνωσεις για ζωη στο χωριο. Σημερα βεβαια τα παρατησα μετα απο 5 χρονια κουρασης πολεμωντας το μικροκοσμο του μηκυτα, των εντομων των ακαρεων κ.α. Ειναι εξαιρετη η προσπαθεια σου (ολοι τα ιδια περναμε) και προπαντως οι φωτο με τις δημοσιευσεις σου. Συνεχισε οσο σ ευχαριστει. Εχει την γοητεια που περιεγραψες καπου πως -ειναι διαφορετικο να τρως κατι που τοχεις φτειαξει με τα χερια σου
    και παλι νασαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,το blog σου ήταν ανάμεσα σε αυτά από τα οποία προσπαθούσα να αντλήσω πληροφορίες σχετικά με κότες και κοτέτσι,όταν είχα πρωτοξεκινήσει.
      Πλέον έχουν δημιουργηθεί πάμπολλες ομάδες στο facebook και οι πληροφορίες ρέουν άφθονες.Κάποια στιγμή έψαχνα τα παλαιότερα αποθηκευμένα λινκς και διαπίστωσα πως το blog villacotetsi είχε καταργηθεί.Σκέφτηκα λοιπόν να το ξαναζωντανέψω με τις δικές μου περιπέτειες όποτε έχω κέφι να γράφω.
      Φυσικά οποτεδήποτε αποφασίσεις να ενεργοποιηθείς και πάλι στο χώρο της bloggόσφαιρας η ονομασία είναι στη διάθεση σου.
      Καλά να περνάς,
      Φιλικά
      Πάνος

      Διαγραφή
  2. Δηλαδή εαν καταλαβα καλά πέρνουμε ζωοτροφή καλαμποκιού, την μουλιάζουμε σε νερό και έπειτα από 7 ημέρες έχουμε έτοιμη την τροφή? Ποια είναι αναλογία χλωρίνης και νερού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Πάνο
    Πολύ ενδιαφέρον η φυτρωμένοι τροφή και παρά πολύ σωστά παρουσιασμένη.
    Δεν ξέρω αν το έχεις δοκιμάσει και στα ορτύκια, επειδή για ορτύκια ενδιαφέρομε να ταΐσω.
    Αν μπορείς πες μας την εμπειρία σου ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα στην ομάδα εγώ ξεκίνησα τώρα έχω αγοράσει 50 κότες αυγοπαραγογης λοχμαν τις ταΐζω μόνο φυτρο κριθαριού και φυτρο σιταριού φρέσκια τροφή δε ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχω πείραμα κάνω εάν ξέρεις κάποιος με αυτή την διατροφή που κάνω εάν θα παρουσιαστή κάποιο πρόβλημα. Σάς ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή