Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2014

01 - 02 - 2014

Πολύ αργά αρχίζουν να σκάνε τα πρώτα φυτά ντομάτας 2012,ενώ ακόμα δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένα από την ποικιλία OX HEART ή Καρδιά του Βοδιού όπως τη λέμε στην Ελλάδα.Ο λόγος άγνωστος.Στα θετικά ότι έχει αυξηθεί η παραγωγή σε αυγά,με τις 5 κότες να έχουν μπει στο κόλπο και να έχουν μάθει τις φωλιές τους.Σε αυτό βοήθησε τόσο η κλεισούρα,όσο και η βροχή που έριξε τις προάλλες.
Τα αυγά είναι μοναδικής νοστιμιάς,για την οποία σημαντικός παράγοντας σίγουρα είναι η υψηλή ποιότητα διατροφής.Συγκεκριμένα το φαγητό τους είναι ανακατεμένο σιτάρι,με σπασμένο καλαμπόκι, με πίτουρο και φύραμα ωοτοκίας.Παράλληλα έχουν άφθονη πρασινάδα και επιλεγμένα αποφάγια.Η συμπεριφορά τους είναι ίδια με τα κατοικίδια,μόλις με δουν τρέχουν κοντά μου,δεν με φοβούνται και όταν τις χαϊδεύω λυγίζουν τα πόδια και κάθονται ακίνητες.Στην ομάδα ΜΙΚΡΗ ΦΑΡΜΑ στο Facebook κάποιος έγραψε πως η συμπεριφορά αυτή οφείλεται στην έλλειψη κόκορα.Πιθανόν....
Αυξημένη και η παραγωγή σε αυγά και από τα ορτύκια,όπως φαίνεται το ειδικό φύραμα ωοτοκίας που τους δίνω,σε συνδυασμό με το σιτάρι και το σπασμένο καλαμπόκι,κάνουν δουλίτσα.Επί 2 ημέρες έπιανα 3 αυγά,σήμερα πήγα πιο νωρίς και βρήκα 2.Πιθανόν να βρω ακόμα ένα το πρωί.
Έχω μαζέψει αρκετά και από τα μέσα του μήνα θα στείλω σε φιλαράκια από την ομάδα Ανταλλαγές Αυγών στο Facebook να βάλουν στη μηχανή τους.Από αύριο περιμένω γεννητούρια.Η κουνέλα ξεκίνησε να τακτοποιεί τη φωλιά της. Για πρώτη φορά δεν καταβρόχθισε τα χόρτα που της έβαλα,αλλά έσπευσε να τα τακτοποιήσει μέσα στη φωλιά.2 με 5 του περασμένου μήνα την είχα με τον αρσενικό. Την άφησα στην ησυχία της από νωρίς,κλείδωσα και την αποθήκη να μην πάει κανείς και περιμένω. Βέβαια υπάρχουν οι απρόσκλητοι επισκέπτες,βλέπε αρουραίοι,που τρώνε τις παστίλιες αβέρτα και τίποτα δεν παθαίνουν.Τις τελευταίες ημέρες έχουν πονηρέψει και δεν πάνε ούτε στην οικολογική φάκα που τους πιάνει ζωντανούς.
Γι αυτό κι εγώ πήρα «άλλα» μέτρα.Αύριο το πρωί θα δω τα αποτελέσματα.....

06 - 02 -2014

Η παραγωγή αυξήθηκε αρκετά,από τις 5 κότες πιάνω 4 αυγά την ημέρα !!!
4 αυγά την ημέρα πιάνω και από τα ορτύκια !!!
σήμερα μάλιστα θα δοκιμάσω για πρώτη φορά να δω πώς είναι
07 - 02 -2014

Οι πρώτες φωτογραφίες και βίντεο από τα νεογέννητα κουνελάκια.

Κατόπιν συμβουλής μέλους ομάδας στο Facebook με εμπειρία,έπρεπε να πάω να δω τα μικρά.

Ο λόγος ότι αν κάποιο είναι νεκρό η μυρωδιά μπορεί να απωθήσει την κουνέλα και να τα παρατήσει.

Όπως μου είπαν η κουνέλα είναι η πιο άστοργη μητέρες στη φύση,μπαίνει 1-2 φορές τη μέρα να ταΐσει μόνο κ μόνο επειδή την πονάνε τα βυζάκια από το γάλα κ θέλει να τα αποφορτίσει.

Το σχετικό θέμα με πολλά σχόλια και πληροφορίες για κουνέλια εδώ


Με το σχετικό άγχος λοιπόν πήγα σήμερα το πρωί έβαλα στην κουνέλα κάτι λιχουδιές που της αρέσουν για να απασχοληθεί και να μην έρθει κοντά στη φωλιά και μόλις έκανα πέρα τα χνούδια έγινε ο κακός χαμός,άρχισαν να κουνιούνται όλα και να γουργουρίζουν.

Έκλεισα βιαστικά τη φωλιά και ούτε πόσα είναι δεν μέτρησα.Πάντως κουνιόντουσαν όλα.Θα ξαναπάω μεθαύριο πάλι και ελπίζω να πάνε όλα καλά.

Παρακάτω έχω φωτογραφία πριν κουνήσω τα χνούδια και βίντεο μετά που έγινε χαμός.

14 - 02 -2014

5 κότες,5 αυγά την ημέρα και από γέυση άπαιχτα ! Πλέον μοιράζω σε γνωστούς και φίλους αφού είναι αδύνατον να καταναλωθούν και όποιος φάει θέλει κι άλλα !!!


16 - 02 -2014


19 - 02 -2014

17 ημερών πλέον τα κουνελάκια και γίνεται χαμός,πετάγονται στιγμιαία έξω από τη φωλιά και γρήγορα ξανατρυπώνουν.Σε λίγες μέρες θα γίνεται πανηγύρι στο κλουβί.35-40 μέρες θα τα αφήσω με τη μαμά τους και μετά θα τα χωρίσω.Ήδη κάνω κουμάντο για νέα κλουβιά.Φυσικά από σήμερα μπορούμε να τα πιάνουμε άφοβα,αν και δεν χρειάζονται υπερβολές γιατί είναι ακόμη μικρά και ευαίσθητα.Σχεδόν τελείωσα με το Σπορείο για φέτος,όσο αφορά τα καλοκαιρινά.
Αποφάσισα να μη βάλω καθόλου καρπούζια,επειδή έχω πολλές ποικιλίες σε πεπόνι από πέρσι.
Το βάρος έπεσε κυρίως στις ντομάτες,είχα κάποιες ποικιλίες και έφερα τρεις από Αγγλία μέσω ebay.
Πρόκειται για τις Cherokee Purple, Black Cherry & Old German.
Για την πρώτη έχω ακούσει (διαβάσει) πολύ καλά λόγια.Οι άλλες 2 μπήκαν δοκιμαστικά.
Πρώτη φορά βάζω Καρδιά Ταύρου,Beafstake και ντομάτα Μήλο!
Επίσης για πρώτη φορά μια ποικιλία από Άρτα που γίνεται πάνω από 600γρ όπως λένε.
Φυσικά πρωταρχικός σκοπός να κρατήσω σπόρο από όλες.
Οι αποστάσεις έχουν υπολογιστεί για να περιοριστεί η πιθανότητα της επικονίασης.
Σε πιπεριά μπήκαν επίσης αρκετές ποικιλίες,αν και πλέον μετά την αφαίρεση χολής δεν είμαι για πολλές πρασινάδες και καυτερά.
Τέλος έβαλα κολοκυθάκια και αγγουράκια. Φασολάκια και μελιτζάνες δεν έβαλα.
Πολύ φασαρία για το τίποτα.Τσάμπα ταλαιπωρήθηκα πέρσι.
Δεν αποκλείω πάντως να βάλω αργότερα αν με πιάσουν οι μεγάλες προκοπές.
Έχω αφήσει 2 θέσεις για να βάλω τα σποράκια που περιμένω από ένα καλό φίλο.
Παρακάτω το σχετικό βιντεάκι.1 σχόλιο:

  1. καλημερα....εχω ορτυκια 2.5 μηνων κ θελω να τα ανταλλαξω με κοτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή